Fasolada, Eintopf, Gerknödel, Halušky s brynzou a spousta dalších dobrot na nás tento týden čekala ve školní jídelně. Paní kuchařky si pro nás připravily celotýdenní překvapení a na každý den uvařily specialitu jedné z vybraných evropských zemí. V pondělí se nám jídelna rozvoněla v řeckém stylu a mohli jsme si pochutnat na výborné polévce Fasolada a jako druhý chod jsme měli kuře po řecku. Druhý den jsme se zase cítili jako na návštěvě u našich sousedů na Slovensku. Výborné halušky s brynzou doprovázené kyselicí se staly oblíbeným jídlem hned několika malých strávníků. Ve středu jsme zase vzdáleně navštívili Maďarsko a nechyběl klasický maďarský vepřový perkelt, který rychle mizel z talířů. Norsko bylo další zastávkou na naší gastronomické tour po Evropě. Jelikož je Norsko slavné díky svému bohatému rybolovu, i my jsme ochutnali kousek moře a na oběd nám paní kuchařky připravily rybí filé. No a protože závěr má být vždy sladký, tak na konec týdne se cílovou destinací stalo Rakousku a tolik známý Gerknödel. Žáci ale také nezaháleli a ke každému státu pečlivě připravili výzdobu školní jídelny. O státech jsme se tak dozvěděli z velkých plakátů spoustu zajímavostí. Nechyběla hlavní města, základní slovíčka, speciality i názorná ukázka kroje. Týden evropské kuchyně se vydařil a už se těšíme na další milá překvapení z dílny našich paní kuchařek.
Mgr. Petra Lichá